23 Temmuz 2016 Cumartesi

8. Youtube'a sizin oluşturduğunuz bir video yükleme,düzenleme ve paylaşma

10. Kavram karikatürü ve görsel paylaşımı


KAVRAM KARİKATÜRÜ









GÖRSEL






Karmabilgi.netten alıntıdır.

11. Başarı belgesi/Etkinlik posteri









13. Infografik






pdf için tıklayınız.

16. Prezi sunumu

15. Slideshane.net


19. Arttırılmış gerçeklik uygulamaları



1) Space Craft 3D
SpaceCraft 3D arttırılmış gerçeklik uygulamalarından biridir. NASA'nın hazırladığı uygulamada gerçek uzay araçlarını 3 boyutlu görüntüleme fırsatı sağlıyoruz. NASA'nın bu uygulaması için gerekli olan resim aşağıdadır. (resim1) Bu resme telefonla (tablet vb)  bakıldığında istediğimiz uzay racını seçip 3 boyutlu olarak inceleyebiliriz. Aşağıdaki resmin çıktısını almakta mümkündür. Çıktısınada telefonla bakmak 3 boyutlu görüntüyü sağlar. Aynı zamanda görüntüyü incelerken fotoğraf çekmekte mümkündür. Aşağıda örnekleri bulunmaktadır. Bu uygulama  öğrencilere, uzay meraklılarına uzay araçlarını 3 boyutlu şekilde inceleme fırsatı verir. Bu uygulama eğitimde kullanıldığında öğrencinin ilgisini çekip derse olan ilgisini arttırırken aynı zamanda 3 boyutlu düşünme becerisini, hayal gücü becerisini de arttıracağını düşünüyorum.



resim1: Uygulama için gerekli olan resimdir.


resim2: 3 boyutlu görüntü 
resim3

resim4



2) Anotomy 4D
Anotomy 4D arttırılmış gerçeklik uygulamalarından biridir. Telefona uygulaması indirildikten sonra programın hazırlamış olduğu resimlere telefonla bakmak yeterlidir. Telefonla bakıldığında 4 boyutlu bir görüntü gözükmektedir. Küçük yaştaki öğrenciler, tıp öğrencileri, doktorlar ve bir çok anotomy meraklıları için hazırlanmış bir uygulama. 3 boyutlu görünüm sayesinde anlaşılması zor olan organ ve canlıları öğrenirken aynı zamanda eğlenceli vakit geçirmiş oluyorsun. Bu uygulamada kullanılan resimlerin çıktısını almakta mümkündür. Programın bir özelliği de kalp gibi sesli organların istenildiğinde sesini dinlemekte mümkün.(kalp atış sesi gibi)




Uygulama için gerekli resimlerden biridir. Kalbi anlatan bir resimdir.



Yukarıdaki kalp resmine telefonla bakılmış 3 boyutlu görüntüsüdür.


İnsan vücudunu konu alan uygulama için hazırlanmış resimdir.


Yukarıdaki insan vücudu olan resme telefonla bakıldığında görülen 3 boyutlu görüntüdür.









3) Quiver
Quiver özellikle küçük yaş gruplarında 3 boyutlu düşünme becerisini geliştirmek için tasarlanmış arttırılmış gerçeklik uygulamalarından biridir. Özelikle okul öncesi eğitimde kullanılırsa öğrencinin derse olan ilgisi artırırken aynı zamanda 3 boyutlu düşünme hayal etme becerisini de arttıracağını düşünüyorum. Quiver'in kullanımıda gayet kolay öncelikle mobil telefona programı indirmek ve öğrencilere boyatılan Quiver 3D resimlere telefon ile bakmak yeterlidir. Aynı zamanda öğrenci resmi ve 3 boyutlu görüntüyü incelerken fotoğraf çekilme özelliği de bulunmaktadır.




resim1









resim:2






20. Güncel Mobil Uygulamaları

EVERNOTE


Evernote notlarınızı bir arada tutmanızı sağlar. Bir çok özelliği olan uygulama aynı zamanda dili Türkçe ve butonları açıklayıcıdır. Bu sayede kullanımı basit ve kullanışlıdır.

Uygulamayı internetten kullanabileceğiniz gibi uygulamayı aynı zamanda pc, telefon veya tablete indirmenizde mümkündür. Bir çok özelliği bulunan uygulamada drive'ınıza bağlanmanızda mümkündür. Bu sayede drive da bulunan dosyalarınızı notlarınızın altına bağlayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde ''FEN BİLGİSİ YAZ OKULU'' notunun en altında bir örnek olarak drive ile  bağlantı kurulmuştur. Aşağıda bir kaç resim ile evernotun en çok kullanılan bir kaç özelliğini incelelim.

Evernote ta yazılmış bir notun örneğidir

Evernote ile web'den beğendiğiniz tekrar okumak istediğiniz makaleleri evernot a kaydedip yeniden okuyabilirsiniz. Resimde gözüken butonlarda bulunan özelliklerden biridir.
Evernote ile yazmış olduğunuz notları hatırlatıcı ile ayarlayıp size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Resimde yeşil görünen yeşil buton ile yapabilirsiniz.

Evernote ta yeni not eklemek için resimde gözüken + işaretine basarak notunuzu yazabilirsiniz.

Evernote ta resimde gözüktüğü gibi etiketleme özelliği vardır. Resmin sol tarafının en altında yuvarlak içine alınan buton ile notunuzu etiketleyebilirsiniz.




Evernote ile ilgili daha fazla bilgi için (video) tıklayınız.

(video mumya blogdan alıntıdır.)


DROPBOX

Bir dosya paylaşım platformu olan dropbox bir çok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin  son ve en  gelişmiş halidir. Flash diskten farkı yanımızda taşımıyor olmamız. Uygulama için tek şart online olmaktır.  Dropbox uygulamasında 2 GB ye kadar ücretsiz depolama alanı vardır. Eğer istenilirse ücret karşılığında 8 GB a kadar depo alanı arttırılabilir. Yanımızda taşıdığımız disklerden farklı olduğundan farklı bilgisayar, tablet gibi aygıtlardan istenildiğinde online olarak depomuza ulaşabiliriz.









Daha fazla bilgi için (video) tıklayınız.
Sosyalmedyakulubu.com


I TUNES U



iTunes, ülkemize sadece uygulamalar ve kitaplar mağazasına erişmemize ve indirdiklerimizi bulut ortamına taşımamıza olanak veriyor. Ayrıca uygulamalar ve kitaplar kısmına erişebildiğimiz için iTunes'un otomatik indirme özelliğini de kullanabiliyoruz. Bu özellik sayesinde iPhone'dan indirdiğiniz bir uygulama aynı anda hem bilgisayarınıza hem de iPad'inize inebiliyor. (Shiftdelete.com'tan alıntıdır.)


İ Tunes Store müzik







video anlatımı için tıklayınız.
İhlas kolejinden alıntıdır.



GRADECAM


Gradecam optik okuma programıdır. Bu uygulama telefon ya da bilgisayarınızın kamerasıyla çalışmaktadır.   Telefon ya da bilgisayarınızın kamerasıyla cevap anahtarını okuttuktan sonra verileri bilgisayara aktarabilirsiniz.. Çoktan seçmeli soruları sınıflandırır ve puanları bilgisayarınıza aktarılır. Öğrencilerin notlarını herhangi bir ortama transfer edebilirsiniz.Verileri değerlendirerek öğrencinin ilerlemesini gözlemleyebilir buna yönelik rapor hazırlayabilirsiniz.







pdf için tıklayınız.

18. Flash Kart: Flippity

FLASH KART


    FLİPPİTY






22 Temmuz 2016 Cuma

14. Google Form Anketi

2. KARE BULMACA



BULMACA ÇÖZELİM 1


KARE BULMACA



pdf için tıklayınız.





pdf için tıklayınız.

5. Kahoot












7. Powepoint ile oluşturulan sunu videosunun önce youtube'a yüklenmesi sonra da blogta paylaşılması

17. Twitter ile Hashtang

12. Kelime Bulutu







6. GOOGLE SUNUSU

9. TedTalks

8 Temmuz 2016 Cuma

1. KONU ANLATIMI

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

KONU ANLATIMI


BİRİNCİ BÖLÜM
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ


Seri bağlı ampuller


Devre elemanlarının tek bir koli üzerinde birinin artı ucu diğerinin ekşi ucuna bağlanması ile oluşturulan bağlanma şekline seri bağlanma adı verilir.
Ampullerden birinin çıkış ucundan diğer ampulün giriş Ucuna bağlanması ile seri bağlı ampuller  oluşturulur.
  • Seri bağlı ampullerden oluşan düzenek de ampuller Özdeş ise hepsi aynı parlaklıkta ışık verir. Çünkü seri bağlı devrelerde devre elemanlarının üzerinden geçen elektrik akımı değeri sabittir.
  • Seri bağlı ampullerden herhangi biri devreden çıkarıldığında diğer ampuller de söner. Bu da seri bağlı devreden geçen elektrik akımının ortak olduğunu gösterir.
resim1:  efikinci070.blogspot.com.tr den alıntıdır.

Paralel bağlı ampuller


Ampüllerin birer uçları bir noktada diğer burçların da bir noktada birleştirilmesi ile  oluşturulur.
  • Paralel bağlı bir devrede ampuller Özdeş ise hepsi aynı parlaklıkta ışık verir.
  • devredeki ampullerden herhangi biri çıkarılırsa diğer ampuller Işık vermeye devam eder.

resim2: fenokulu.netten alıntıdır.

Elektrik Akımı


Aşağıdaki resimde pil, ampul ve bağlantı kablosundan oluşan bir devre ile Su tesisatını gösteren bir düzenek şekli verilmiştir Bu iki şekli birlikte inceleyelim.



Su tesisatında  vananın açılmasıyla su borular içinde atmaya başlar boruların ince kısmından geçerken suyun akışı  zorlaşır. su pompaya geldiğinde pompa tarafından içilerek hareketine sürekli devam eder.Elektrik devresinde de benzer bir durum görülür. su tesisatındaki pompaya; anahtar, vanaya ; ampul su tesisatındaki Borunun ince kısmına benzetilebilir. iletken içindeki elektronlara  enerji kazandırır. Elektronların kazandıkları enerji ile titreşim hareketleri artar. Elektronlar kazandıkları bu  enerjilerini birbirine aktarır. Yüklerin hareketinden kaynaklanan bu enerji aktarıelektrik akımı olarak adlandırılır.
Elektrik devrelerinde akımın oluşması için kapalı bir devre olması gerekir. Anahtar kapalı iken ampul ışık verirken anahtar açık iken ampul ışık vermez.
Devreden akım geçebilmesi için enerji gerekir ve devreye bu enerjiyi pil sağlar.
Devreden geçen akımı ölçmek için ampermetre kullanılır. Elektrik akım şiddeti birimi amperdir ve amper ''A'' ile gösterilir. Ampermetre devreye seri bağlanır.
Elektrik akımı devrenin iki ucu arasındaki yüklerin enerjileri arasında fark olduğu sürece devam eder. bu enerji farkına gerilim(potansiyel fark) denir. devrenin gerilimi voltmetre ile ölçülür ve gerilimin birimi volttur. ''V'' ile gösterilir.
resim5: yardimcikaynaklar.com dan alıntıdır.
Gerilim ile akım şiddeti arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Gerilim artarken akım şiddeti de artar, gerilim azalırken akım şiddeti de azalır.
Devreye bağlanılan pil sayısı arttığında ampermetre ve voltmetredeki değişimler
Devreye bağlanılan pil(üreteç) elektrik akımını sağlar ve devredeki pil sayısı arttıkça akım artacağı için ampermetredeki değer artar. ve bu akıma bağlı olarak ampulün uçları arasındaki gerilimde artar. Bu ampuller arasındaki gerilimin, devreden geçen akıma oranı sabittir. Bu sabit değer, iletkenin elektriksel direnci olarak adlandırılır. Gerilim/ akım şiddeti ohm kanunu olarak tanımlanır.
Devreye seri veya paralel bağlanılan ampuller için direnç değişimi
Ampulleri (direnç) seri bağlı devrelerde ampul(direnç) sayısı  arttıkça devrenin elektriksel direnci  yani toplam direnci (eş değer direnci) artar.
  • Bir devrede seri bağlanmış ampul sayısı arttıkça ampul parlaklıkları azalır. (dikkat: pil sayısı sabit)
Bir devredeki ampuller paralel bağlandığında , devrenin eş değer direnci azalır.
  • Ampulleri(direnç) paralel bağlı devrelerde ampul sayısı arttıkça ampullerdeki parlaklığı etkilemez. Çünkü paralel bağlı dirençlerde akım orta değildir. Kollardaki akım şiddetleri toplamı , ana koldaki akım şiddetine eşittir.(İ=İ1+İ2)

İKİNCİ BÖLÜM
ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ

    Günlük konuşmalarımızda “enerji” kavramını sıkça kullanırız. “Enerjimiz yetersiz.” “Enerji fiyatları gittikçe artıyor.” “Enerji tasarrufu yapmalıyız.” vb. sözlerin hiç de yabancısı değiliz. Enerji denilince aklımıza ilk gelen “elektrik, ışık, benzin, doğal gaz, kömür, ateş, Güneş, pil belki de baraj ve rüzgardır. Enerji, evrenin sahip olduğu en büyük zenginliktir. Bir iş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç duyarız. Şehirlerimiz enerji sayesinde aydınlanır, trenler, arabalar, uçaklar ve roketler enerji sayesinde hareket eder.       Evlerimizi ısıtmak, yemek pişirmek, radyoda müzik dinlemek, televizyonda görüntü oluşturmak için de enerji gereklidir. Bunların yanı sıra tarlaları süren traktörler ve fabrikalardaki makineler de enerji sayesinde iş görür.
Bir cisim herhangi bir şekilde hareket ediyor yada değişiyorsa bunun nedeni, enerjinin bir türden diğerine dönüşmesidir.örneğin elektrik enerjisi ısı enerjisine dönebilirken, güneş enerjisi de elektrik enerjisine dönüşebilir.

Elektrik akımı, elektrik yüklerinin kazandığı enerjileri birbirine aktarmaları ile oluşur. bu akım sayesinde devredeki ampul ışık verir. Ampul bir süre sonra ısınır. bunun sebebi telden geçen elektrik enerjisinin bir kısmı ısı enerjisine dönüşür.

Elektrik enerjisinden hareket enerjisine yolculuk
Elektrik enerjisinden hareket enerjisi elde eden araçlarda elektrik motoru bulunur. Elektrik motorunun çalışma prensibi, mıknatıs kutuplarının birbirini itmesi, çekmesi ilkesine dayanır. Elektrik motorlarında U mıknatıs veya iki tane çubuk mıknatıs  ve elektrik akımının etkisiyle manyetik özellik kazanan bobin gereklidir. Bobine elektrik motorlarında armatür adı verilir.  Armatürden elektrik akımı geçerse çevresinde manyetik bir alan oluşturur. Manyetik etki ile armatür dönmeye başlar. Elektrik enerjisinden hareket enerjisi elde edilmiş olur.



Alternatif Akım

Elektik enerjisi santrallerinde üretilmektedir. Büyüklüğü ve yönü zamanla değişen akımlar, dalgalı akım (alternatif akım) olarak adlandırılır. Alternatif akım AC ile gösterilir ve bu akım radyo, tv, bilgisayar gibi günlük yaşamımızda yararlandığımız araçlarda kullanılır.
Jeneratör nasıl çalışır?
batarya tarafından sağlanan elektrik, bir tek yönde akar ve ve doğru akım(DC) olarak adlandırılır. Elektrik santralinden sağlanan elektriğe ise alternatif akım(AC) denir, çünkü sürekli yön değiştirir. Bir AC jeneratörü tersine çalışan bir elektrik motoruna benzer. Jeneratörün de içinde elektrik motorundaki gibi bobinler bulunur. Bobin iki mıknatısın arasında döndüğünde, her yarım turda yön değiştiren bir akım oluşur.
Jeneratörden elektrik enerjisi üretilir ve bu enerjiden hareket enerji elde etmek için çeşitli kaynaklardan yararlanılır. (örn: termik, rüzgar enerjisi santrali vb)

Yenilenebilir Enerji Kaynakları


Hidroelektrik santrali
paratik.com

Rüzgar enerji santrali

enerbaenerji.com
Nükleer enerji santrali

delmepatlatma.org
Termik santral
  
enerjigazetesi.com





Sigorta: Bir elektrik devresinden fazla akım geçtiğinde akımı kesen basit devre kesicidir.






TEMEL KAVRAMLAR

elektrikakimi/ yüklerin hareketinden kaynaklanan enerji aktarimina denir
gerilim/ devrenin iki ucu arasindaki enerji farkina denir
ohmkanunu/ devrenin geriliminin devreden gecen akım siddetine oranına denir
armatur/ bobinin elektrik motorundaki ismidir
alternatifakim/ buyuklugu ve yonu zamanla degisen akimlardir
sigorta/ elektrik devresinden fazla akim gectiginde akimi kesen devre kesicidir
ampermetre/ akım siddetini olcer ve devreye seri baglanır.
voltmetre/ potansiyel farkini olçer ve devreye paralel baglanir.
uretec/ elektrik devresinde potansiyel farki olusturarak yuk gecisini saglayan elemanlardir.

anahtar/ istenildiginde akim gecisini saglayan veya kesen elemanlardır.
reosta/ elektrik akiminin siddetini degistirmek icin kullanilir.
almac/ elektrik tuketicilerde denir ve elektrik enerjisini degisik enerjilere donusturur.

DEVRE ELEMANLARI





KAYNAKÇA

  • Fenokulu.com
  • Yadimcikaynaklar.com
  • 7. sınıf ben bilgisi ders kitabı
  • delmepatlama.org
  • paratik.com
  • enerjigazetesi.com